Ingen generation barn har ätit så mycket socker som dagens. I sin bok ”Det sötaste vi har” granskar Ann Fernholm, vetenskapsjournalist som disputerat i molekylär bioteknik, forskningen om hur sockret skadar våra kroppar och presenterar sina slutsatser.
Idag är världsmarknadspriset på socker och vitt mjöl två till tre kronor, berättar Ann Fernholm.
– Industrin blandar detta till sötade fruktosflingor och säljer sedan flingorna för över 90 kronor per kilo. Få andra produkter har sådana vinstmarginaler.
Av någon anledning väljer industrin också att sätta roliga och glada gubbar på de absolut värsta flingorna och marknadsföra den mot våra barn. Frukostflingor till barn kan innehålla upp emot 40 gram socker per 100 gram flingor, fortsätter Ann.
– Idag opereras barn som inte ens har fyllt 15 år för sin fetma. Sådant får mig att tycka att det skulle behövas en sockerskatt, på ungefär 500 procent. I Sverige äter vi till exempel mest lösgodis i hela världen. Totalt får vi i oss cirka 17 kilo godis per person och år. Till det tillkommer 1,7 liter läsk per person och vecka.
Minska på sockret
Vi kräver att våra kroppar varje vecka ska ta hand om ett helt dagsbehov energi, runt 1800 kalorier, i form av rent socker. Godis och läsk innehåller knappt några vitaminer alls.
– Om du tänker dig vitaminer som kroppens smörjmedel, kräver vi att det molekylära maskineriet ska fungera helt utan sin olja. Godis verkar istället som en näve grus i kroppens maskineri, då är det inte konstigt om våra kroppar reagerar och inte mår så bra, säger Ann.
Ett första steg i att minska på sockermängden kan vara att begränsa just godisintaget. När barn får mycket godis blir det ingen njutning utan de trycker i sig godiset, vilket leder till ett felaktigt beteende.
– Undvik läsk och servera bubbelvatten med lite fruktjuice i som alternativ. Själv ger jag mina barn läsk på julafton och så får de läsk på andras barnkalas. Som alternativ till köpglass gör jag egen glass på grädde, äggulor och bär vilket barnen älskar. På ett av barnens kalas nyligen fick glassen betyget 1000 på en skala från 1-5, tipsar Ann.
Går hennes barn bort på barnkalas och kommer hem med en påse godis får de välja några bitar, kanske 5-6 stycken, och är nöjda med det.
Det är också enkelt att halvera sockermängden i nästan alla recept.
– Se på socker som man gjorde förr i världen, som en krydda, råder Ann.
Vid frukosten, som kan vara en källa till otroligt mycket problem, kan du ta bort sockret successivt. Du kan till exempel byta ut fruktyoghurten mot fet yoghurt, som grekisk eller turkisk och smaksätta med lite fruktyoghurt.
– Det är jätteviktigt att tänka OM och att tänka nytt! Industrin rättar sig efter vad vi konsumenter vill ha. Den ökade försäljningen av ekologiska bananer är bara ett exempel på hur vi konsumenter aktivt kan påverka utbud och efterfrågan, avslutar Ann.